Grand Hotell i Halmstad
Klassiska Best Western Plus Grand Hotel i Halmstad – Halland
Anrika Grand Hotel i Halmstad, Anno 1905. Ett Svanenmärkt fullservice hotell i Halmstad beläget i vackra Östra förstaden med behagligt promenadavstånd in till Halmstads mest centrala delar. För dig som kommer med tåg är det ett stenkasts avstånd till hotellets välkomnande entré. Ett stort plus är att det finns generöst med parkeringsplatser intill hotellet, för såväl personbilar som bussar. Här finns även tillgång till laddstationer.
Som gäst hos oss har du även förmånen att bli bortskämd av våra vänner på STATONSGATAN44 Mat & Bar. De servar med allt från bästa frukosten i stan till luncher, middagar och mer därtill. Som hotellets gäst har du ingång direkt från hotellet. Som om inte detta vore nog, du erbjuds även fri träning inne hos grannarna på New Body Halmstad när du bor hos oss.
Grand Hotel i Halmstad erbjuder en klassisk hotellupplevelse med fokus på service i världsklass samt ett gott – vänligt – och hållbart värdskap. Våra gemensamma värdeord följer oss i vårt sätt att vara och när vi fattar beslut – Kärlek, Respekt, Mod, Äkthet.
Klassiska hotellupplevelser för livsnjutaren sedan 1905 i källarmästare Söderlunds spår.
Välkommen till GrandFamiljen
Historien om Grand Hotel i Halmstad
TÅGEN BÖRJAR ÄNTLIGEN RULLA
När järnvägssträckan år 1877 var klar till Värnamo och persontågen började rulla uppstod starkt gny bland de resande från Halmstad. En insändare i tidningen Halland frågade hur det egentligen stod till med kommunalmännens moral, eftersom de kunde hålla en så usel väg till den nyöppnade järnvägen (Stationsgatan) Vägen var så mjuk och gropig att man måste köra hästdroskorna vid sidan av vägen för att inte ekipagen skulle fastna i modden eller bli nersmutsade och helt fördärvade. Efter denna salva, kan vi förmoda, att stadens styrande lät göra vägen bättre framkomlig.
DEN NYA STADSDELEN – ÖSTRA FÖRSTADEN
Vid ett fullmäktige år 1887 anordnades ett gatudop för hela den nya stadsdelen, Östra Förstaden och där vid fick förbindelsen till Halmstads centralstation namnet Stationsgatan där Grand Hotel några år senare uppfördes. Längs den nya boulevarden planterades en lindallé ända ut till Stationsgatans slut i närheten av östra stranden. När cykeln efter sekelskiftet blev ett vanligt transportmedel, anlades en bana för tvåhjulingar längs allén.
Innan Grand Hotel i Halmstad fanns det redan två hotell i stadsdelen, Hotell Arvidsson (senare Nykterhetshotellet) beläget i hörnet av Stationsgatan och Viktoriagatan därtill Hotell Metropol på Stationsgatan 7 (numera 38)
Det tredje hotellet vid Stationsgatan blev Grand Hotel, uppfördes av byggmästare August Winberg och invigdes med stor pompa av landshövding Axel Asker i september 1905. Några år därefter sålde byggmästaren hotellet till källarmästare Fredrik Nelson från Helsingborg för 272 000 kr. År 1910 skulle byggnaden ånyo säljas denna gång till Göteborgsbanken för 170 000 kr.
Grand Hotel var hypermodernt och ett under av elegans. Fasadtegel från Skromberga och Malmö, katedralglas och fasettslipat i dörrar, parkettgolv och stuckarbeten samt smakfull dekorering och målning. Armaturer och möbler kom bl a från Nordiska Kompaniet.
All inredning gick emellertid förlorad vid en stor brand den 25 januari 1911, mer om detta kan du läsa i del 2 av Historien om Grand Hotel i Halmstad
ANRIKA GRAND HOTEL I HALMSTAD BRINNER ÅR 1911
Onsdagen den 25 januari 1911 när en av hotellets kvinnliga anställda ska gå in i sitt rum på hotellets vindsvåning, märker hon att det kommer rök från ett av de intilliggande rummen. Hon kallar genast på sina arbetskamrater. Tillsammans får de upp dörren och finner då att en trälåda står i full brand inne på rummet. Alla hjälps självklart åt för att försöka släcka elden, med filtar, täcken och vatten. Tyvärr lyckas de inte hejda branden utan brandkåren tillkallas.
Brandkårens utryckning går snabbt och efter knappt fem minuter är de på plats. Emellertid bestod hela den medförda utrustningen av endast en redskapsvagn, dragen av två hästar och lastad med 300 meter slang. Ekipaget återvänder omedelbart i full galopp till brandstationen vid Lilla Torg, ca 2 kilometer från Grand Hotel, för att hämta den stora brandstegen och ångsprutan.
Någon större släckningsstyrka använde inte brandchefen, kapten Ivan Modigh. Det tog därför lång tid innan alla slangar var på plats och släckningsarbetet äntligen kunde påbörjas. Hela taket och vindsvåningen är nu övertända. Lågorna slår ut överallt och röken bolmar i stora moln som syns över hela Halmstad. Folkmassor samlas utanför hotellet och polisen som är på plats har stora svårigheter att hålla obehöriga på plats. Nu börjar takpannorna lossna och faller med kraftiga smällar mot gatan till stor fara för de nyfikna åskådarna. Även brandslangarna träffas och det får stora hål, trycket sjunker i ledningarna och vattenstrålarna når inte längre upp till elden. En halvtimme senare faller den vackra tornspiran ihop och strax därefter hela taket. Även annexet är hotat, men där står vardagshjälten – & byggmästaren Petter Johansson på taket med sina mannar och bekämpar elden med vatten.
Brandmännen fortsätter att försöka bekämpa eldsvådan och omkring kl:16.00 på eftermiddag är branden äntligen begränsad och under kontroll. Trots detta fortsätter vattenösningen fram till kl:22.00 på onsdagskvällen vilket leder till att hotellet nu är helt genomdränkt.
En som inte tvivlade på hotellets framtid var källarmästare C F Söderlund, vars hustru driver restaurangen i Centralstationen. C F tar över Grand Hotel den 21 februari 1911 och ansöker om byggnadslov att restaurera byggnaden enligt de gamla ritningarna. Bara några dagar senare kommer ett positivt beslut från byggnadsnämnden, ansökan är godkänd. Dock med ett krav, yttertak och vindsbjälklag ska nu bestå av eldfast material.
Den 17 oktober 1911 öppnar hotellet åter sina portar. Källarmästare Söderlund har nu satsat ännu mer på hotellrummen och en förstklassig restaurang med utsökta frukostar, middagar och supéer. Nu har ett elegant och luxuöst Grand Hotel härmed återuppstått till stor nytta för staden och betjänar nu resenärer året runt. Såväl Halmstadsbor som inresta besökare konstaterar nu att byggnaden aldrig sett vackrare dagar.
Det har såklart runnit mycket vatten under broarna på hotellet fram till idag, mer än 115 år senare. Dock lyser en stark röd tråd som genom årtionden t o m århundraden, Grand Hotel i Halmstad lever kvar. Verksamheten är i stort sett densamma som när Källarmästare Söderlund tog över rodret år 1911. Ett hotellarv som vi med stolthet för vidare in i framtiden.